петак, 26. април 2013.

Јагода Савић – СПЦ је незаштићена

Тим Гласа Истине је контактирао уважену Јагоду Савић, активисткињу за људска права и великог хуманитарног радника, која нам је послала свој став о ситуацији која је тренутно на снази у СПЦ. Јагода Савић је прва покренула анализу тобожње одговорности епископа Василија и на тај начин сугерисала да је стварно стање много другачије од исфабриковане слике која се презентује путем медија.

Мени је врло жао што патријарх Иринеј и свети синод нису дорасли задатку да СПЦ заштите од вањских и унутрашњих непријатеља. Вањски непријатељ јесте УДБА а унутрашњи непријатељ је тешка морална криза која је захватила дио свештенства и дио монаштва. Остајем при мишљењу да владику Василија напада само шљам ког је Душко Томић купио за 5000 еура по особи, и отац Петар који им обећава веће функције ако га подрже. СПЦ има велики проблем са болесно амбициозним владикама и истим таквим кандидатима. Није поштено да отац Данило са Озрена посијече 700 кубика прворазредне храстове шуме па да онда растура гласине да је то наредио Епископ Василије јер је новац од продаје узео себи. А о осталом што ми долази на Фејсбук не бих се ни изјашњавала.
Овај састав светог синода (ког више никад нећу написати великим словима) је имао историјску одговорност да спаси СПЦ али је пао на испиту. свети синод је повриједио право на поштено суђење гарантовано Европском конвенцијом о људским правима јер је:
1. одлуку о пензионисању донио без вјештачења намонтираних снимака,
2. кривицу мјери са два аршина,
а) јер није било суочења тужитеља и туженог,
б) а захтјев за приступањем Светом Василију нико није уважио јер се тужитељима неосновано вјерује.


Нема коментара:

Постави коментар